Slakt

Riktlinjer för kötthantering inom Hole jaktlag

Urtagning
• Vänta inte för länge efter skottet med att ta ur älgen. Efter ca en timme bör urtagningen vara gjord. Vid våmskott ta ur snarast möjligt. Rådgör med gruppchefen när ni kan ta ur älgen och vilken hjälp ni kan få.
• Är ni osäkra hur man tar ur en älg finns filmer på nätet från jägarförbundet. En erfaren kan gärna instruera en nybörjare och hjälpa till att hålla i. Arbeta lugnt och undvika att dra eller skära hål på våmmen eller tarmarna.
• Använd en ren kniv vid urtagningen och använd gärna plasthanskar och tvätta händerna innan urtagningen.
• Öppna inte upp mer än nödvändigt vid urtagningen. Det räcker med att man öppnar magen och tar ur tarmarna och lämnar mellangärdet, hjärta och lungorna kvar i älgen.

Transport
• Använd om möjligt vagn eller pulka vid uttransport för att undvika skador och nedsmutsning av älgen.
• Lägg inte älgarna på släpvagn i en tät hög utan se till att avsvalningen kan fortsätta.

Hygien
• Var noga med hygienen. Tvätta händerna innan ni jobbar med köttet och använd handskar och förkläden.
• Är ni förkylda eller har sår på händerna så ska ni inte hålla på med köttet.
• Diska knivarna regelbundet. Använd inte samma kniv till flåning och till köttputsning utan att diska den.

Handhavande av älgarna vid slakthuset
• Lägg älgen på vagga och flå ben och sidor. Lägg flåsnitt inifrån och ut så att inte köttet håras ner.
• Flå lös strupen och såga upp bröstkorgen.
• Ta av huvudet.
• Kapa alla ben det sista ni gör före upphängning för avdragning av skinnet. Detta för att de är bra att hålla i vid arbetet med älgen.
• Häng upp älgen och dra av skinnet.
• Sota älgen och ta ur de inälvor som är kvar när älgen hänger. Börja bakifrån och följ med med hinnor med föroreningar så att älgen blir så ren som möjligt invändigt. Skär bort allt av mellangärdet.
• När så mycket som möjligt av föroreningar är borttagna med kniven, skall älgen sköljas invändigt med vatten. Undvik att spruta med för hård stråle eller att spruta utvändigt på älgen
• Putsa bort skottskadat kött och blod.
• Vid förorening av våminnehåll, var extra noga med att putsa eller såga bort alla föroreningar. Skölj noga och spruta ättiksprit invändigt.
• Vid svåra skottskador på bogen skär loss bogen och putsa bort så mycket blod som möjligt.
• Ättiksprit används på förorenade ytor för att hindra bakterietillväxt.
• Efter att älgen är putsad och klar delas älgen längs ryggraden med sticksåg.
• Halvorna hängs upp på banorna och kontrolleras så att inga föroreningar finns kvar på halvorna.

Avsvalning
• Första dygnet ska köttet inte kylas för snabbt + 12 grader är lämplig temp. Låt kropparna hänga luftigt så de får en torr yta.
• Lämplig temp för mörning är sedan +3 till +6
• Efter delningen kan stekkött med fördel förvaras i kyl någon dag för förbättrad mörning.
• Köttfärsen är däremot känslig för bakterietillväxt efter malning och ska frysas snarast. Viktigt att köttfärsen hålls kyld fram till frysningen.